29 Ağustos 2016 Pazartesi
Diyabet Hastasının Tüketebileceği Meyveler
Bugünkü konumuz diyabet hastasının tüketebileceği meyveler. Hipoglisemi (şeker düşüklüğü) esnasında meyve suyu şekeri hemen dengeler yani çabuk yükseltir. Bu yüzden normal kan şekerinde meyve yerken suyundan çok kendisi tüketilmelidir. Ayrıca olgun meyveler daha tatlı olduğundan olgunlaşmamış meyveler tercih edilmelidir.
Nasıl Meyveler Tüketilebilir?
Ekşi meyveler daha az şeker bulunduruyor gibi gelirdi bana, bu yüzden daha çok yerdim. Her iki meyvenin de içerdiği karbonhidrat değeri aynıdır denilebilir. Ama meyveler kan şekerini yükseltirken, bazı meyveler düşürebiliyor.
İşte Kan Şekerini Düşüren Meyveler:
Ahududu: Bu meyvenin kan şekerini düşürücü, bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır.
Nar: Nar da ekşi meyvelerden biri ve oldukça sağlıklıdır. Her gün mutlaka tüketilmelidir.
Ayva: Şeker oranı düşük meyvelerden biridir. Posasından dolayı kan şekerinin ani yükselişinin önüne geçebiliyor.
Tabi bu meyvelerin şekeri düşük diye fazla tüketebiliriz diye bir kural yok. Sadece sınırı korumamız gerekir. Ayrıca eğer yanına yakışıyorsa meyveyle birlikte tarçın da tüketilebilir, tarçın da şekeri dengeleyen bir yiyecektir.
Hangi Meyve Ne Kadar Tüketilmelidir?
Başta dediğim gibi meyvelerin olgunlaşmış ve sulu olanının yerine daha sert, olgunlaşmamış olanları yenilmelidir. Mesela kayısı, muz, şeftali gibi meyveler sertken tüketilmelidir. Diyabetliler istediği her meyveyi yer ama maalesef kısıtla sayıda. Hatta meyve yedikten sonra bir kase yoğurt yemeli, süt veya ayran içmelidirler ki meyvenin şekeri yükseltme etkisi azalsın.
*Üzüm 15 tane
*Vişne 15 tane
*Erik 10 tane
*Çilek 15 tane
*Kayısı 3 tane
*Elma 1 küçük boy
Doğruyu söylemek gerekirse ben tam olarak sayıya bakmıyorum, ara öğünlerde şekeri dengelemek için yiyebileceğim kadar alırım. Bir tabak meyve ya da onun yerine biraz kraker yanında süt.. Benim için en sağlıklısı bu..
19 Ağustos 2016 Cuma
Efsane Magnum Dondurmalarının Kalorileri
Bildiğiniz üzere yaz aylarındayız ve hepimiz sıcaktan bunalıyoruz. Biraz serinlemek ve kendimizi ufak bir sürprizle ile ödüllendirmek için dondurma dolaplarında buluyoruz.
Yazımızın başında hayatında Klasiklerden ödün vermeyenler için Magnum Classic’e yer verdik.
Enfes kaymaklı dondurması ve karşı konulmaz Magnum çikolatasıyla bir araya gelmesiyle efsane bir lezzetin sahibi olan Magnum Classic 240 kcal kaloriyle günlük enerjinin %12’sini karşılıyor. 24 gram karbonhidrat ve 20 gram şeker bulunan ürünümüzde 14 gram toplam yağ bulunmakta.
Magnum ‘un yine sevilen lezzetlerinden biri olan Magnum Fıstık, bilinen Magnum lezzetiyle bütün Antep Fıstığı parçalarıyla daha da zengin. Fıstıklı Magnum yalnızca 250 kcal. 25 gram karbonhidrat ve 19 gram şeker bulunan ürünümüzde 16 gram toplam yağ bulunmakta.
Magnum Double Çikolata, iki kat çikolata kaplaması ve içindeki çikolata sosunun muhteşem kıvamıyla aklınızı başınızdan alacak mükemmel bir lezzet. Ayrıca 250 kcal ile günlük enerjimizin de %13’ünü karşılayabiliyor. 28 gram karbonhidrat ve 20 gram şeker bulunan ürünümüzde 15 gram toplam yağ bulunmakta.
Magnum Double Karadut & Böğürtlen, 2 kat Magnum çikolatası ve arasında nefis karadut böğürtlen sosu... Magnum’dan meyve dolu bir haz. Üstelik sadece 250 kcal böylece günlük enerjinin de %13’ünü karşılıyor. 18 gram karbonhidrat ve 21 gram şeker bulunan ürünümüzde 15 gram toplam yağ bulunmakta.
Kolay İftar Yemekleri
28 Temmuz 2016 Perşembe
Diyabetli Olduğumu Nasıl Anlarım?
İnternet sayfalarında şeker riski ölçme testleri bulunmakta. Fakat doğruluğu kesin olmadığından kişi kendinde veya yakınında belirti görürse doktora görünmelidir. Çünkü aileden birinde bu hastalık ortaya çıkarsa kendinde de çıkma ihtimali yüksektir.
Diyabetin gelişeceğinin bazı öncelikli işaretler olabilir. Tip 1 ve tip 2 diyabetler birbirinden farklılık gösterebilir.
Tip 2 Diyabet Nedir?
Bu tip diyabet genelde 25 yaşın üstündeki kişilerde görülür. Tip 2 diyabetli kişiler, tip 1 diyabete göre daha çoktur. Nedenleri;
*Obezite
*Genetik durumlar
*Stres
*Hipertansiyon
Tip 2 diyabet belirtileri başlamadan 10-15 yıl öncesinden gizli şeker dönemi yaşanır. Açlık kan şekeri 126 ve üstüyse kişi diyabetlidir. Aslında bu tip 1 diyabette normal değerdir. Birkaç test yapılarak gizli şekerin anlaşılması da mümkündür. Bunların dışında tip 2 diyabet belirtileri şunlardır;
*Yorgunluk hissi
*Ciltteki yaraların iyileşmesindeki gecikmeler
*Ciltte kuruma veya kaşıntı
*El ve ayaklarda sürekli uyuşma sorunu çıkması
*Ağız kuruluğu
Tip 1 Diyabet Nedir?
Kişilerde yeterli insülin üretiminin olmaması sonucunda çıkan ve oldukça yaygın bir diyabet tipidir. Tedavi için insülin kullanılır. Nedenleri;
*Genetik durum
*Pankreastaki insülin hücrelerinin zarar görmesi
Tip 1 Diyabet Belirtileri Nelerdir?
Tip 1 diyabetin ortaya çıkışı ani olur. Bazen kendini açıkça belli etmeyebilir. Belirtileri şunlardır;
*Aşırı susama hissi
*İştahın artması ve sık yemek yeme
*Yorgunluk
* Açlık durumunda titreme ve halsizlik
*Kilo kaybı
Diyabetliysem Ne Yapmam Gerekir?
En önemli şey yaşamımız boyunca diyabetle ömür boyu yaşayacağımızı kabullenip ona göre hayatımızı şekillendirmektir. Sonraki önemli konu şekeri normal düzeyde tutmaktır, eğer dikkat edilmezse daha kötü durumlara yol açabilir. Böbrek hastalıkları, kalp damar hastalıkları, felç gibi önemli hastalıklara davetiye çıkarmış oluruz.
Diyabetle barışık olmanın tek yolu gerekli diyete uyup, düzenli olarak ölçüm çizelgesi hazırlayıp doktora görünmektir.
Efsane Magnum Dondurmalarının Kalorileri
Bildiğiniz üzere yaz aylarındayız ve hepimiz sıcaktan bunalıyoruz. Biraz serinlemek ve kendimizi ufak bir sürprizle ile ödüllendirmek için dondurma dolaplarında buluyoruz.
Yazımızın başında hayatında Klasiklerden ödün vermeyenler için Magnum Classic’e yer verdik.
Enfes kaymaklı dondurması ve karşı konulmaz Magnum çikolatasıyla bir araya gelmesiyle efsane bir lezzetin sahibi olan Magnum Classic 240 kcal kaloriyle günlük enerjinin %12’sini karşılıyor. 24 gram karbonhidrat ve 20 gram şeker bulunan ürünümüzde 14 gram toplam yağ bulunmakta.
Magnum ‘un yine sevilen lezzetlerinden biri olan Magnum Fıstık, bilinen Magnum lezzetiyle bütün Antep Fıstığı parçalarıyla daha da zengin. Fıstıklı Magnum yalnızca 250 kcal. 25 gram karbonhidrat ve 19 gram şeker bulunan ürünümüzde 16 gram toplam yağ bulunmakta.
Magnum Double Çikolata, iki kat çikolata kaplaması ve içindeki çikolata sosunun muhteşem kıvamıyla aklınızı başınızdan alacak mükemmel bir lezzet. Ayrıca 250 kcal ile günlük enerjimizin de %13’ünü karşılayabiliyor. 28 gram karbonhidrat ve 20 gram şeker bulunan ürünümüzde 15 gram toplam yağ bulunmakta.
Magnum Double Karadut & Böğürtlen, 2 kat Magnum çikolatası ve arasında nefis karadut böğürtlen sosu... Magnum’dan meyve dolu bir haz. Üstelik sadece 250 kcal böylece günlük enerjinin de %13’ünü karşılıyor. 18 gram karbonhidrat ve 21 gram şeker bulunan ürünümüzde 15 gram toplam yağ bulunmakta.
4 Aralık 2015 Cuma
Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Hakkında Merak ettikleriniz Bu Sitede!
Sağlıklı beslenme yaşamımızın her döneminde hepimizin öncelikli konusu. Endişelerimizi gidermek ve sorularımıza cevap bulabilmek adına hemen bir bilene danışmak istiyoruz ve yaşadığımız çağ gereği ilk başvurduğumuz yer genellikle “internet” oluyor. Ancak, internetteki bilgi karmaşasından neyin doğru neyin yanlış olduğuna bir türlü karar veremiyor ve işin içinden çıkamıyoruz.
Sağlıklı gıda tüketimi dendiğinde akla hemen “süt konusu” geliyor. Sütün beslenmemizdeki önemi tartışılamaz bir gerçek. Ancak, sağlıklı ve güvenli süt tüketimi konusunda pek çok doğru bilinen yanlışlar ve iddialar bulunuyor.
En basiti diyet yaparken tükettiğimiz diyet süt ve süt ürünlerinin sağlıklı olup/olmadığı konusunda bile hala soru işaretlerimiz var.
Geçtiğimiz günlerde süt ürünleri hakkında merak ettiğimiz neredeyse tüm soruları yanıtlayan, Ankara Üniversitesi hocalarının katkıları ile hazırlanmış bir siteye rastladık: http://suthakkindahersey.com/
Süt ile ilgili aradığınız tüm soruların cevaplarını bulabileceğiniz gibi Sizde uzmanlara soru sorabiliyorsunuz. İşte o siteden seçtiğim, süt ile ilgili bilmeniz gereken 2 önemli soru.
Daha fazla bilgi almak için siteyi ziyaret göz atmanızı mutlaka öneririm.
Soru: Düzenli süt içmek kilo vermeye yardımcı olur mu?
Cevap: Evet, süt içerdiği kalsiyum ve protein ile kilo kaybına yardımcı olur.
Obezite, günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer alıyor. Obezite oluşumunu engellemek için yapılan araştırmalarda, bazı besin öğelerinin vücutta yağlanmayı azaltarak kilo kontrolü sağlamaya yardımcı oldukları belirlenmiştir. Bu besin öğelerinden bir tanesi de kalsiyumdur. Obezite tedavisinin hedefi fazla olan yağ dokusunu azaltmak olduğu için, süt ve ürünlerinin tüketimi ile alınan kalsiyum, yağ ve protein ayrıca önem kazanmaktadır. Kalsiyum desteği verilerek yapılan çalışmalarda kilo kaybının etkin olduğu gösterilmiştir. Diyet sırasında alınan kalsiyum, yağ asitlerini değiştirerek, emilimini azaltmaktadır. Ayrıca kalsiyum, vücutta sindirilen yağ miktarını azaltarak dolaylı olarak enerji alımını da azaltmaktadır
Besinlerden alınan proteinler vücutta kullanılabilme derecelerine göre; “örnek protein: vücutta tam olarak kullanılan, iyi kalite protein: tamamına yakını kullanılan, düşük kalite protein: tam olarak kullanılmayanlar olarak” sınıflandırılır. Örnek protein kaynakları insan sütü ve yumurta iken, iyi kalite protein kaynakları et, balık, süt ve türevleridir.
Yüksek protein içerikli diyetler tokluk sağlar. Protein oranının orta düzeyde artırılması ile metabolizma hızlanır ve kas kitlesi korunur. Araştırmalar sütün; kalsiyumdan en zengin besin olması özelliği ile ayrıca içerdiği kaliteli protein ve lioneik asid gibi özel yağ molekülleri ile ağırlık kaybına neden olduğunu gösteriyor.
Soru: Süt iyi bir kalsiyum kaynağı mıdır? Yeşil yapraklı sebzelerden de kalsiyum alabilir miyim?
Cevap: Süt kalsiyum emilimi açısından en zengin gıdalardan biridir.
Bir bardak sütte (200ml) yaklaşık 200 - 220 mg kalsiyum vardır. Bunun da ötesinde kemik ve diş sağlığı açısından sütte bulunan kalsiyum:fosfor oranı ideal aralıkta olan 1:1 - 1:1,5 sınırındadır. Bu ve benzeri nedenlerden dolayı patolojik bir bozukluk olmadığı müddetçe günlük kalsiyum ihtiyacının karşılanmasında süt en ideal besindir. Günlük beslenmemizdeki besinsel kalsiyumun neredeyse %70’i süt ve süt ürünlerinden meydana gelir, sadece yaklaşık %16’sı tam yeşil sebzelerden ve kurutulmuş meyvelerden oluşmaktayken %6-7’si maden suyundan sağlanmaktadır. Süt insan beslenmesinde en ucuz, en önemli ve en yararlı kalsiyum kaynağını oluşturmaktadır. Kalsiyum çökelmesini önleyen bir grup protein içerir ki bu da kalsiyumun vücut tarafından emilmesini kolaylaştırır.
Bu durum süt ve süt ürünlerinin neden kalsiyumun en iyi kaynağı olarak adlandırıldığını açıklar.
Bir boomads advertorial içeriğidir.
18 Kasım 2015 Çarşamba
Düşük Kalorili Ve Sağlıklı Sabah Menüsü “Mantarlı Omlet”
Mantar oldukça sağlıklı bir besindir. Yüksek tansiyona, kan basıncını kontrol altına almada, cildin korunmasına yardım eden bir antioksidandır. Omletimizin içinde mantarında bulunması bizim için çok faydalı olacaktır. Bu iki vitamin deposu besin ile sabaha başlamak sağlam bir diyet için küçük ama çok etkili bir adım olacaktır. Zamanla sizde kilonuzu kontrol altına almanın çok da zor olmadığını siz de görebileceksiniz.. Afiyet Olsun..
Diyet omlet tarifi için gerekli malzemeler
2 adet yumurta
Yeteri kadar tuz ve karabiber
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 adet yeşilbiber
1 adet kırmızıbiber
4-5 adet mantar
Diyet omlet tarifi yapımı
Diyet omletin yapımına önce malzemelerini hazırlayarak başlayalım. Yeşil ve kırmızıbiberleri ayıklayarak incecik doğrayın. Mantarların üzerindeki zarı ayıklayarak onları da ince kıyın. Bildiğiniz gibi biber ve mantar oldukça düşük kaloriye sahiptir. Bu nedenle diyet omlet içinde rahatlıkla kullanabiliriz. Bu arada bir kâsenin içinde yumurtaları çırpmaya başlayın. İçine tuzu ve karabiberi ilave edin. Malzemeyi iyice karıştırın. Bu arada tavayı ocağın üzerine koyarak, ısıtmaya başlayın. Tava kızınca içine 1 tatlı kaşığı tereyağını ilave edin. Diyet olarak hazırladığımızdan tereyağını az kullanıyoruz. Tereyağı eriyince ince doğradığınız yeşil ve kırmızıbiberleri tavanın içine atın ve sotelemeye başlayın. Ardından ince kıydığınız mantarları ilave edin. Bu arada ocağın altını kısmayın. Çünkü mantarlar sulanabilir. İç malzemeler kıvamında sotelenince, hazırladığınız yumurtalı karışımı içine dökün. Tavayı hafifçe sallayarak, omletin tavaya yayılmasını sağlayın. Bu sayede her tarafı eşit şekilde pişecektir. Pişen omleti servis tabağına alarak, diyet menünüzde tüketebilirsiniz.