2 Ocak 2013 Çarşamba

Bu Hormonlar Başa Bela


Öncelikle yağ yakımı "yediğin kaloriden fazlasını harca" gibi sabit bir fonksiyona bağlı değildir. vücut aldığı ve harcadığı kalorileri pek çok farklı şekilde kullanabilir. vücuda giren her kalori direk olarak yağa dönüşebileceği gibi vücudun yapısı ve fonksiyonu içinde kullanıma da alınabilir. dolayısıyla burada kaç kalori aldığınız kadar kalorilerin yağdan mı, karbonhidrattan mı yoksa proteinden mi geldiği de büyük önem taşıyor. bilindiği gibi vücutta proteinlerin de, vitamin-minerallerin de, yağların da yapıcı-onarıcı ya da düzenleyici görevleri var. yalnızca karbonhidratlar salt enerji kaynağı olarak kullanılıyor. yani vücudunuza giren karbonhidratı ya kas ve vücut dokularınızda yakarak harcayacaksınız ya da göbeğinizin boğumlarında depolayacaksınız, başka gideceği yer yok.

İkinci olarak, yağ yakımında veya depolanmasında başrol oynayan bir oyuncu var: hormonlar. vücudunuza aldığı kalorilerle ne yapacağını söyleyenler onlar. 

işte o hormonlar!!!

1- İnsülin: kanda biriken fazla şekeri iyi ihtimalle kaslara, %90 ihtimalle ise yağ depolarına gönderen afacan işte bu hormondur.
kanımızın normal şeker düzeyinin ortalama bir çay kaşığı şekere tekabül ettiğini düşünürsek, kandaki şeker sınırını bu seviyenin üstüne çıkartacak her türlü yiyecek insülin salgısını tetikleyecek, kandaki fazla şeker apar topar tahliye edilecektir. vücutta kasların ve karaciğerin glikojen stokları kısıtlı ve çoğunlukla dolu olduğu için, kana karışan fazla şeker sonsuz stok kabiliyetine sahip yağ hücrelerine yollanırlar ve burada belki ilerde bir gün kıtlık çıkması durumunda kullanılacakları günü beklerler:(

2- Glukagon: işleyişi insülin'le taban tabana zıt olan hormondur. dolayısıyla insülin için yağ depolamayı tetikleyen hormon diyecek olursak, glukagon'a da yağ yakımını tetikleyen hormon diyebiliriz. bu yin-yang ilişkisinde insülin artarsa glukagon azalır; insülin azalırsa glukagon artar.

3- Büyüme hormonu: bu da yağ yakımını tetikleyen güzide bir hormonumuz. (sanırım bu yüzden çocukluktan ergenliğe geçildiği dönem genelde insanın en zayıf dönemi oluyor hehe, tabi büyüklerimiz buna "boya gitmek" diyor) bu hormon ağırlıklı olarak uykuda salgılandığı için, fütursuzca fosur fosur uyuyun demek istemesem de uykunuzu mutlaka alın diyebilirim gönül rahatlığıyla.

4- Kortizol: stres hormonu olarak bilinen bu hormon kronik hale geldiğinde kas yıkımına yol açıp kilo alımına davetiye çıkarıyor (alçak)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder