14 Mayıs 2014 Çarşamba

Diyette Kabızlık Problemini Çözme Yöntemleri

Diyetlerin en büyük sıkıntısı kabızlık problemidir. Bu problemi çözmezseniz ise kabızlıkla birlikte şişkinlik ve daha farklı sağlık problemleri de çıkacaktır.

Yetişkinler için günde 25-40 gram arası tüketim tavsiyesi bulunan lifler, vücuttaki atık ve toksinleri ortadan kaldırmak için mükemmel birer kaynak olup ataerkil bir toplum olan bizde et ve karbonhidrat tüketiminin sıklığı sebebiyle vücudumuza pek girmiyor.

Biz de var olan beslenme şekillerinizi çok terk etmeden kolaylıkla alabileceğiniz lif oranı yüksek besinler listeledim.. Diyetle birlikte aşağıdaki besinlerden de tüketirseniz kabızlık probleminizi en aza indirebilirsiniz.


Suda Çözünenler Besinler:

Kuru erik :Lifler vücuttaki atık ve toksinleri ortadan kaldırmada önemli yardımcılarımızdır.
Miktar: 3 adet kuru erikte 3 gram lif bulunur.

Armut: Sindirim sistemini hızlandırırlar. Buna kısaca iyi sıçırtırlar da diyebiliriz.
Miktar: Orta büyüklükte bir armutta 3.1 gram lif bulunur.

Portakal: Kabızlık sorununu çözmede ilaç kullanmanıza gerek kalmadan sadece birkaç meyveyle sorunu kökten çözebilirsiniz.
Miktar: Bir adet orta boy portakalda 2.6 gram lif bulunur.

Elma: Bağırsaklarımızdaki sağlıklı bakterileri beslemede ve kan şekerini dengelemede önemli bir yere sahiptirler. Ortalama bir elmada 4.5 gr lif bulunur.
Miktar: Kabuğuyla yendiğinde bir orta boy elma size 3.6 gram lif kazandırır.

Mercimek:Liften yetersiz besleniyorsanız kabızlık, hemoroid, düzensiz kilo artışı ve divertikül gibi hastalıklar başınıza gelebilir.
Miktar: 6-8 yemek kaşığı mercimekte 15.6 gram lif bulunur. Süper bir lif kaynağıdır kendisi.

Fasulye: Liflerin suda çözünür ve çözünmez olmak üzere 2 türü vardır.
Miktar: 1 yemek kaşığı fasulyede tam 9 gram lif bulunur.

Yulaf: Çözünür lifler sindirim sistemini sindirim sistemini yavaşlatır ve daha uzun süre tok kalmaya yardımcı olur.
Miktar: 4 yemek kaşığı çiğ yulaf 2 gram lif içerir.

Kepekli ekmek: Kan şekeri üzerine düşürücü etkisinden diyabet (şeker hastalığı demeyin artık ona) üzerine de etkisi vardır.
Miktar: 1 dilim kepekli ekmekte 1.5 gram lif bulunur.

Bulgur: 
İyi kolesterol olarak adlandırılan LDL oranını da artırdığından kalp hastalıkları riskini de önemli ölçüde düşürür. İyidir iyi.

Miktar: 2 yemek kaşığı bulgurda 3.5 gram lif vardır.


Suda Çözünmeyenler:
Brokoli:Suda çözünmeyen lifler ise genelde kabızlığı önlemede kullanılır.
Miktar: 4 yemek kaşığı pişmiş brokolide 4.4 gram lif vardır.

Havuç:Çünkü bu lifler bağırsak boyunca sindirilmeden ilerlerler.
Miktar: 1 su bardağı pişmiş havuçta 4.6 gram lif bulunur.

Mısır:Zayıflama diyetlerinde sıklıkla kullanılırlar, zira tokluk hissini uzatırlar.
Miktar: Bir tabak patlamış mısıra 1.2 gram lif vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder