21 Ekim 2015 Çarşamba

Tatsız Şeker Listesi

Diyabetin ne olduğunu bilmeyen yoktur, çünkü artık bebeğinden yaşlısına kadar yayılmış durumda. Hastaneye yatırıldığımda günlük yiyecek planı verilmişti. Mesela şekerli yiyeceklerden kesinlikle uzak durmam gerekiyor, tabi ki fiziksel aktivite de şart.. Yemeklerde aşırı yağ ve tuz da yasak. Tabi ben bunlara "yasak" demiyorum, "her şeyden kararlıca tüketmek" denilebilir. 
 
 
Ne Yemeli veya Yememeli?
 
 Evde bize göre her zaman yemek pişmeyebilir. Sadece miktarını ayarlamak yeterli olacaktır. Tip 1 diyabet olduğum için 3 ara ve 3 ana öğün yemek yemem gerekiyor. O yüzden işe giderken veya okula giderken de çantamda mutlaka yiyecek bulundururum.
 
Gelelim yemeklere.. Rafine gıda olan beyaz ekmek, pirinç, patates ve havuç türü yiyecekler tüketilmemelidir yani nefsimizin körelmesini sağlayacak kadar tüketilmelidir. En azından ben öyle düşünüyorum. 
  • Kafeinli içecekler ve sigara da bırakılmalıdır. 
  • Light içecek ve yiyecekler kesinlikle kullanılmamalıdır.
  • Lokum, reçel, marmelat, bal tarzı karbonhidrat bakımından zengin olan gıdalar da yenmemelidir.  
  • Tam tahıl, sebze ve meyveye dayalı bir diyet alınmalıdır. Ceviz, badem tüketimi artırılmalıdır .
  • Baklagiller yani mercimek, kuru fasulye, nohut, bezelye tüketilmelidir.
 
Malesef sadece yemek listesiyle de olmuyor, okul veya iş hayatındaki stres de şekeri etkileyebiliyor. Sınav haftaları, uykusuz geceler, baş ağrısı, bunlarla beraber sayısız içtiğim kahveler.. Yaşam boyu süren bi' diyet olduğunu unutmazsak eğer, diyabete ayak uydurabiliriz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder