29 Ağustos 2016 Pazartesi

Diyabet Hastasının Tüketebileceği Meyveler


Bugünkü konumuz diyabet hastasının tüketebileceği meyveler. Hipoglisemi (şeker düşüklüğü) esnasında meyve suyu şekeri hemen dengeler yani çabuk yükseltir. Bu yüzden normal kan şekerinde meyve yerken suyundan çok kendisi tüketilmelidir. Ayrıca olgun meyveler daha tatlı olduğundan olgunlaşmamış meyveler tercih edilmelidir.

Nasıl Meyveler Tüketilebilir?

Ekşi meyveler daha az şeker bulunduruyor gibi gelirdi bana, bu yüzden daha çok yerdim. Her iki meyvenin de içerdiği karbonhidrat değeri aynıdır denilebilir. Ama meyveler kan şekerini yükseltirken, bazı meyveler düşürebiliyor.

İşte Kan Şekerini Düşüren Meyveler:

Ahududu: Bu meyvenin kan şekerini düşürücü, bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır.

Nar: Nar da ekşi meyvelerden biri ve oldukça sağlıklıdır. Her gün mutlaka tüketilmelidir.

Ayva: Şeker oranı düşük meyvelerden biridir. Posasından dolayı kan şekerinin ani yükselişinin önüne geçebiliyor.

Tabi bu meyvelerin şekeri düşük diye fazla tüketebiliriz diye bir kural yok. Sadece sınırı korumamız gerekir. Ayrıca eğer yanına yakışıyorsa meyveyle birlikte tarçın da tüketilebilir, tarçın da şekeri dengeleyen bir yiyecektir.
Hangi Meyve Ne Kadar Tüketilmelidir?

Başta dediğim gibi meyvelerin olgunlaşmış ve sulu olanının yerine daha sert, olgunlaşmamış olanları yenilmelidir. Mesela kayısı, muz, şeftali gibi meyveler sertken tüketilmelidir. Diyabetliler istediği her meyveyi yer ama maalesef kısıtla sayıda. Hatta meyve yedikten sonra bir kase yoğurt yemeli, süt veya ayran içmelidirler ki meyvenin şekeri yükseltme etkisi azalsın.

*Üzüm 15 tane

*Vişne 15 tane

*Erik 10 tane

*Çilek 15 tane

*Kayısı 3 tane

*Elma 1 küçük boy

 Doğruyu söylemek gerekirse ben tam olarak sayıya bakmıyorum, ara öğünlerde şekeri dengelemek için yiyebileceğim kadar alırım. Bir tabak meyve ya da onun yerine biraz kraker yanında süt.. Benim için en sağlıklısı bu..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder